Az anime ipar sötét oldala

By admin - Last updated: Friday, July 3, 2009 - Save & Share - Leave a Comment

Mindig is érdekelt a dolgok háttere, hogy amit én látok, az valójában hogyan készült, kik és mennyit dolgoztak vele. Megint megtaláltam az Animesuki fórum talán legérdekesebb és leginformatívabb threadét, és időm is volt átolvasni. Nem rövid olvasmány, de megéri belenézni, kicsit más szemmel néz ezután az ember az animék csillogó világára…

A topic az animátorok és a seiyuuk munka- és életkörülményeivel foglalkozik, és bár az internetről van, tehát alapból kételyekkel illik fogadni, végignézve a userek sorát, akik az informatívabb postokat írták, meg vagyok győződve róla, hogy sok igazság van benne.

Azt persze tudtam, hogy az animátorokat nem fizetik meg rendesen, de sosem gondoltam volna, hogy ennyire nem. Framenkénti 200 yen borzasztóan kevés, a munkakörülmények borzalmasak, napi 10+ óra, heti hét nap embertelen. Ráadásul folyamatosan ott lebeg felettük Damokles kardja, hogy bármikor elveszíthetik az állásukat, ha panaszkodni mernek, és még ha remekül végzik is a dolgukat, semmi garancia nincs arra, hogy az aktuális projekt után is lesz munkájuk.
És ez a japán helyzet. Ha belegondolok, hogy költségcsökkentés végett sokszor a közbülső animációt ki szokták adni kóreaiaknak, akik még ennél is olcsóbban dolgoznak…

Ami viszont igazán meglepetsként ért, az a seiyuuk életkörülménye.
Seiyuu-fanboy lévén, én teljesen meg voltam győződve róla, hogy ők amolyan sztárok, és a legnagyobb problémájuk kábé, hogy este melyik elit vendéglőben vacsorázzanak.
Ehez képest a helyzetük siralmas. 2-3000 yen epizódonként, ebből még nálunk sem lehetne megélni, nem hogy Japánban. És a befutott, veterán seiyuuk helyzete sem jobb. Azok az összegek, amik a threadben szerepelnek ugyan már nem olyan rosszak, de távol állnak attól, hogy dőzsölni lehessen belőlük.
Ha egy seiyuu meg akar élni, akkor halálra dolgozhatja magát, meghallgatásokra rohangál, hogy mindig legalább 4-5 showban szerepeljen, vagy másodállást vállal, esetleg a fellnőtebb iparágban, az ero-game – ero-anime világában próbál meg boldogulni.

Érdekes például Miyamura Yuko esete, akiről nyílt titok, hogy mielőtt szinkronszínész lett, belekóstolt a pornó szakmába is. Nálunk egy volt pornószínésznővel bármit el lehet adni, repkednek a szappanopera szerepek és a lemezszerződések nekik, arrafele viszont egy ilyen botrány komoly törést jelenthet egy karrierben, annak ellenére, hogy a népszerűségének tagadhatatlanul jót tett.

Érdekes olvasnivaló, amit én leírtam belőle, az csak néhány kiemelt gondolat, hiszen még a rövidített verzió is borzasztóan hosszú, és semmi kedvem lefordítani az egészet.

Posted in Cikkek • Tags: , Top Of Page

Write a comment